Feb 11, 2011

Kuasai Mod-Mod Kamera Anda

Tidak dinafikan mod automatik pada kamera moden kini mampu menghasilkan gambar yang baik, namun penggunaan mod tertentu pada masa dan subjek berlainan dapat memberikan kesan yang lebih baik. Pilihan mod yang dimaksudkan itu adalah seperti sukan, potret, makro landskap, program, kawalan bukaan cahaya (AV), kawalan kelajuan pengatup (TV) dan mod manual. Sama ada anda pengguna kamera kompak atau SLR, kesemua mod dan fungsi-fungsi itu boleh ditemui pada butang penyelarasan atau di dalam menu.

Mod Landskap
Ditanda dengan ikon gunung, mod ini dikhaskan untuk rakaman pemandangan sama ada alam semula jadi atau bandar. Sesetengah kamera juga didatangkan bersama lensa sudut luas untuk menghasilkan gambar pemandangan yang lebih dramatik apabila dipadankan dengan mod landskap.

Dengan mod ini, kamera menghasilkan dimensi imej yang jelas dari latar depan hingga jauh ke latar belakang. Kesan itu dilakukan oleh kamera dengan mengecilkan lubang bukaan cahaya lensa (aperture) biasanya antara f11 hingga f22. Disebabkan oleh pengecilan bukaan cahaya ia harus diimbangi dengan tempoh pengatupan yang lebih lama (automatik). Ini bermakna, kita perlu mengurangkan gegaran semasa memetik, atau mungkin mendapatkan sebuah tripod.
GAMBAR pemandangan biasanya memerlukan ketajaman imej dari latar depan hingga jauh ke belakang.

Mod Malam
Jika merakam gambar pada waktu malam, mod ini adalah antara fungsi paling seronok digunakan untuk menghasilkan gambar yang dipenuhi cahaya-cahaya pelbagai warna.
Di dalam kamera , teknik (automatik) ini dilakukan dengan memperlahankan kepantasan pengatup (slow sync) bagi membenarkan lebih banyak cahaya memasuki pengesan imej. Pada mod ini, penggunaan flash tidak digalakkan.

Dengan pengatupan lebih perlahan, sebaran cahaya yang berlaku dalam tempoh itu akan ’memasuki’ pengesan imej lalu menghasilkan gambar yang unik. Selain itu, sebarang pergerakan cahaya (kenderaan) akan meninggalkan jejak seperti yang kita lihat di dalam gambar-gambar kota metropolitan pada waktu malam.

Mod malam dengan menggunakan tripod dapat menghasilkan gambar yang diterangi simbahan cahaya yang cantik. Tanpa tripod pula, rakaman pada mod ini menggunakan flash dapat menghasilkan keunikan yang sesuai untuk gambar-gambar parti.
MERAKAM gambar pada waktu malam memberikan kesan yang menarik jika dilakukan dengan betul.

Mod Makro
Mod ikon bunga ini membenarkan kita merakam objek pada jarak yang paling hampir dengan lensa kamera. Ia sesuai untuk merakam objek-objek kecil seperti bunga, syiling atau ketika menyalin tulisan notis dengan kamera. Namun setiap kamera mempunyai kapasiti jarak fokus makro yang berbeza iaitu antara dua hingga 10 sentimeter (cm). Untuk mencuba, aktifkan mod ini dan acu hujung lensa pada subjek paling kecil yang ada disekeliling anda.

Berbeza dengan gambar biasa, pemfokusan makro agak sukar dilakukan terutama apabila berlaku pergerakan. Untuk kesan terbaik, gunakan tripod. Tekan butang rakaman dan tunggu sehingga kotak empat segi sama pada skrin bertukar dari putih kepada hijau (tanda pemfokusan) untuk imej yang jelas dan tajam. Oleh kerana jarak fokus antara kamera dan objek yang terlalu dekat pada fotografi makro, matikan penggunaan flash bagi mengelakkan tompokan putih.
Mod makro untuk merakamkan objek yang lebih berseni.

Mod Sukan
Penggunaan mod sukan atau disebut aksi pada sesetengah kamera dikhaskan untuk rakaman subjek yang bergerak seperti kenderaan, binatang peliharaan dan aktiviti sukan hari keluarga.
Mode yang biasanya ditandakan dengan ikon orang berlari ini membolehkan kita merakam gambar lebih tajam. Dengan mod ini, kamera meningkatkan kelajuan pengatup dan ISO untuk dedahan lebih cahaya.

Selain itu, kita juga boleh memilih fungsi rakaman secara berterusan (burst shot) di mana kamera akan merakam imej tanpa henti selagi butang rakaman ditekan. Dengan penyelarasan itu, kita dapat mengelakkan saat-saat yang diinginkan terlepas. Panduan berguna untuk rakaman gambar aksi yang lebih kreatif adalah dengan cara menyorot (panning) kamera selari dengan pergerakan subjek bagi menghasilkan latar belakang yang kabur sekali gus memberi gambaran subjek sedang bergerak.
MOD sukan dapat mengelakkan kekaburan pada subjek.

1 comment:

  1. terima kasih..sedikit info ttg mod2 camera..saya bru berjinak2..berseronok dalam bidang ini :)

    ReplyDelete