Jul 14, 2013

Home Sweet Home

Dari Melawati/Keramat ke Kajang --
Bulan ni kira-kiranya dah setahun lebih perpindahan kami ke Kajang. Mukim penempatan baru selepas mendirikan rumah tangga :) Alhamdulillah walaupun agak sukar untuk keluar dari WILAYAH GOMBAK selepas lebih 10 tahun menetap di situ, kami akhirnya beralah demi kemudahan kami bersama.
Kiranya lokasi di Kajang/ Bangi ni paling ideal untuk -seorang yang bekerja di Cheras dan seorang lagi di Putrajaya.
Alhamdulillah selepas gigih mencari dan mencari- akhirnya diketemukan sebuah apartment yang dirasakan berbaloi untuk disewa. Pada harga sewa RM700 sebulan, rumah seluas 1,300 kaki persegi berhampiran Lebuhraya Silk itu dirasakan sudah cukup baik. Lalu dibayar deposit dan disewa unit yang berada di tingkat 3.
Selepas setengah tahun, alhamdulillah ternampak poster sebuah unit apartment untuk dijual di tingkat satu. Kawtim punya kawtim- dapatlah harga yang boleh dikatakan agak baik. Owner pun nak jual cepat sebab nak bahagi harta dengan Ex Wife dia (divorce la tu, nauzubillah).
Rumah beli ni status- Bumi unit- Pegangan Kekal (Freehold). 4 bilik 3 bilik air, make up of 1,300 square feet.
Setengah tahun lebih berlalu, proses beli rumah pun selesai (agak lama sebenarnya walaupun lawyer tu kawan aku sendiri yang buat). Dan April 2013, akhirnya kami melangkah ke rumah baru.
(Sebelum itu) -keadaan rumah sebelum beli boleh dikatakan dalam keadaan baik. Hampir kosong, tiada perabot yang perlu diusung. Cuma dinding penuh dengan conteng dan lukisan kanak-kanak, kind of scary jugak masa tgok lukisan tu :)
Kemudian, dalam bajet yang agak terhad, list-list renovation mula bermain di kepala  dan costingnya juga berbutir-butir keluar dari kalkulator; ni antara benda yang perlu diutamakan ;
1) Dapur - Bina kabinet, table top untuk dapur dan sinki, pasang tile utk pantry room (8kaki X 4 Kaki)
2) Dinding - Cat - semuanya tiga color. Guna brand SKK, satu tong 5 liter dalam RM80.  Computerized mix. Ada code kalau2 nak beli semula warna yang sama.
3) Wiring - Dibuat kemudian selepas masuk rumah (sebab bajet tak cukup dulu).

So Jun baru ni, rumah pertama kami boleh dikatakan siap walaupun masih ada beberapa perkara yang belum selesai.
(pintu toilet nak kena repair, lubang salah satu toilet yang dijadikan bilik mesin basuh perlu disimen semula) & nak kena custom build almari baju gergasi yang masih belum buat. (bajet constrain).
Berikut antara bajet :
1-Kitchen kabinet : RM3,600
2-2 buah table top (dapur dan sinki) : RM700
3-Pasang tiles  (8kaki X 4 Kaki) : RM400
4-Cat dinding dan siling  Keluasan 1,300 sf : RM1,200
5-Wiring pemasangan aircond, water heater, tambah point plug, pasang kipas siling dan lampu : RM700

Untuk item 1 aku upah kontraktor Cina atas recomendation cousin. Memang murah dan tak berkira sangat. Kekemasan kerja mmg tip top. Murah atau tak RM3,600 utk dapur kami, korang nilaikan sendiri lah ya.

Item 2 & 3 & 4- Upah seorang pakcik Indo yang dah 10 tahun tinggal di Bangi. Kerjanya juga bagus. Cuma kena bertegas sikit apa perkara yang kita nak buat, kalo tak dia akan buat ikut selera dia.

Item 5- Upah kontraktor Melayu atas rekomen kawan opis. Kerjanya puas hati. Jenis orang yang mementingkan kualiti dan keselamatan. Bukan main cincai sambung wayar jer. Sepanjang dia buat kerja, dia akan terangkan apa yang patut dan tak patut.

Ok. setakat tu dulu. Adios. Doakan kediaman ini dilindungi Allah.

OVERALL DAPUR DAN KABINET (SIAP)




 GAMBAR DAPUR SEBELUM




GAMBAR DAPUR SELEPAS




 KABINET DAPUR SEBELUM








 KABINET DAPUR SELEPAS

SINKI KAT PANTRY SEBELUM



 SINKI KAT PANTRY  SELEPAS


 RUANG TAMU SELEPAS



11 comments:

  1. Boleh berikan no fon kontraktor tu pd sy x. Tlg email pd ida_hafizah@yahoo.com. terima kasih ye

    ReplyDelete
  2. nombor kontraktor boleh dapat tak..please send to gulshanvasdave@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. ble tk nk mntk nom kontraktor dpur tu...sy brada dikajang....mntk en emelkan yer...tq....wdj_2487@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. bleh dpt kan nom fon kontraktor tak..? send to noraini_nn@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. sy nk no kontarktor..blh emailkan kt aisyah@caffood.com..tQ..

    ReplyDelete
  6. Boleh emel no kontraktor tu x., , syaz_ryn@yahoo.com.my..tq

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? Thanks :) izne3adlina@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Assalaam,
    Boleh share no. tel kontraktor Melayu untuk kerja-kerja wiring tu?
    Atau email kepada saya di Azakaria69@gmail.com
    Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  9. boleh tlg share no contractor utk table top tak, email sy: ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Assalam.bole email kan contractor kitchen tu.. ymahirah@yahoo.com.thanks

    ReplyDelete