Jul 14, 2013

Home Sweet Home

Dari Melawati/Keramat ke Kajang --
Bulan ni kira-kiranya dah setahun lebih perpindahan kami ke Kajang. Mukim penempatan baru selepas mendirikan rumah tangga :) Alhamdulillah walaupun agak sukar untuk keluar dari WILAYAH GOMBAK selepas lebih 10 tahun menetap di situ, kami akhirnya beralah demi kemudahan kami bersama.
Kiranya lokasi di Kajang/ Bangi ni paling ideal untuk -seorang yang bekerja di Cheras dan seorang lagi di Putrajaya.
Alhamdulillah selepas gigih mencari dan mencari- akhirnya diketemukan sebuah apartment yang dirasakan berbaloi untuk disewa. Pada harga sewa RM700 sebulan, rumah seluas 1,300 kaki persegi berhampiran Lebuhraya Silk itu dirasakan sudah cukup baik. Lalu dibayar deposit dan disewa unit yang berada di tingkat 3.
Selepas setengah tahun, alhamdulillah ternampak poster sebuah unit apartment untuk dijual di tingkat satu. Kawtim punya kawtim- dapatlah harga yang boleh dikatakan agak baik. Owner pun nak jual cepat sebab nak bahagi harta dengan Ex Wife dia (divorce la tu, nauzubillah).
Rumah beli ni status- Bumi unit- Pegangan Kekal (Freehold). 4 bilik 3 bilik air, make up of 1,300 square feet.
Setengah tahun lebih berlalu, proses beli rumah pun selesai (agak lama sebenarnya walaupun lawyer tu kawan aku sendiri yang buat). Dan April 2013, akhirnya kami melangkah ke rumah baru.
(Sebelum itu) -keadaan rumah sebelum beli boleh dikatakan dalam keadaan baik. Hampir kosong, tiada perabot yang perlu diusung. Cuma dinding penuh dengan conteng dan lukisan kanak-kanak, kind of scary jugak masa tgok lukisan tu :)
Kemudian, dalam bajet yang agak terhad, list-list renovation mula bermain di kepala  dan costingnya juga berbutir-butir keluar dari kalkulator; ni antara benda yang perlu diutamakan ;
1) Dapur - Bina kabinet, table top untuk dapur dan sinki, pasang tile utk pantry room (8kaki X 4 Kaki)
2) Dinding - Cat - semuanya tiga color. Guna brand SKK, satu tong 5 liter dalam RM80.  Computerized mix. Ada code kalau2 nak beli semula warna yang sama.
3) Wiring - Dibuat kemudian selepas masuk rumah (sebab bajet tak cukup dulu).

So Jun baru ni, rumah pertama kami boleh dikatakan siap walaupun masih ada beberapa perkara yang belum selesai.
(pintu toilet nak kena repair, lubang salah satu toilet yang dijadikan bilik mesin basuh perlu disimen semula) & nak kena custom build almari baju gergasi yang masih belum buat. (bajet constrain).
Berikut antara bajet :
1-Kitchen kabinet : RM3,600
2-2 buah table top (dapur dan sinki) : RM700
3-Pasang tiles  (8kaki X 4 Kaki) : RM400
4-Cat dinding dan siling  Keluasan 1,300 sf : RM1,200
5-Wiring pemasangan aircond, water heater, tambah point plug, pasang kipas siling dan lampu : RM700

Untuk item 1 aku upah kontraktor Cina atas recomendation cousin. Memang murah dan tak berkira sangat. Kekemasan kerja mmg tip top. Murah atau tak RM3,600 utk dapur kami, korang nilaikan sendiri lah ya.

Item 2 & 3 & 4- Upah seorang pakcik Indo yang dah 10 tahun tinggal di Bangi. Kerjanya juga bagus. Cuma kena bertegas sikit apa perkara yang kita nak buat, kalo tak dia akan buat ikut selera dia.

Item 5- Upah kontraktor Melayu atas rekomen kawan opis. Kerjanya puas hati. Jenis orang yang mementingkan kualiti dan keselamatan. Bukan main cincai sambung wayar jer. Sepanjang dia buat kerja, dia akan terangkan apa yang patut dan tak patut.

Ok. setakat tu dulu. Adios. Doakan kediaman ini dilindungi Allah.

OVERALL DAPUR DAN KABINET (SIAP)




 GAMBAR DAPUR SEBELUM




GAMBAR DAPUR SELEPAS




 KABINET DAPUR SEBELUM








 KABINET DAPUR SELEPAS

SINKI KAT PANTRY SEBELUM



 SINKI KAT PANTRY  SELEPAS


 RUANG TAMU SELEPAS



49 comments:

  1. Boleh berikan no fon kontraktor tu pd sy x. Tlg email pd ida_hafizah@yahoo.com. terima kasih ye

    ReplyDelete
  2. nombor kontraktor boleh dapat tak..please send to gulshanvasdave@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. ble tk nk mntk nom kontraktor dpur tu...sy brada dikajang....mntk en emelkan yer...tq....wdj_2487@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. bleh dpt kan nom fon kontraktor tak..? send to noraini_nn@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. sy nk no kontarktor..blh emailkan kt aisyah@caffood.com..tQ..

    ReplyDelete
  6. Boleh emel no kontraktor tu x., , syaz_ryn@yahoo.com.my..tq

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? Thanks :) izne3adlina@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Boleh email no kantraktor x, dianazahidi@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam..boleh saya dapatkan contact no. kontraktor cina tu x?kalau boleh email ke asyuk_5655@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  10. salam boleh emelkan no kontraktor serta no kedai.tq rlanmdnor@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam boleh dapat kan no telefon semua contraktor tu tak tuan yg budiman

    email - dcc4111@gmail.com

    ReplyDelete
  12. A'ah bole dptkan no kontractor kabinet..drop ke sakura_faie@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Assalaam,
    Boleh share no. tel kontraktor Melayu untuk kerja-kerja wiring tu?
    Atau email kepada saya di Azakaria69@gmail.com
    Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  14. boleh tlg share no contractor utk table top tak, email sy: ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Boleh tlg share no kontractor utk table top , email sy ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Hello, boleh bagi nama dan contact contractor untuk kitchen cabinet? Thank you.

    ReplyDelete
  17. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  18. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Hi.. Boleh email kat saya contact no. kontraktor tu? rafidah.idris@yahoo.com thanks!

    ReplyDelete
  20. Salam.
    Bole emailkan no contractor untuk kabinet dapur tak?
    daly.hilmi@gmail.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  21. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? Thanks :) ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Assalam.bole email kan contractor kitchen tu.. ymahirah@yahoo.com.thanks

    ReplyDelete
  23. Salam..boleh bagi no. kontraktor yg buat kabinet tu. ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Salam, minta tlong send no kontraktor kitchen cabinet, Thank you!! =) zyed_zuls@yahoo.com.

    ReplyDelete
  25. hai
    untuk rumah ni berapa tong cat digunakan?
    thanks

    ReplyDelete
  26. Slm.. blh emailkn kontraktor kitchen n wiring tu? feetadek@gmail.com. Tq

    ReplyDelete
  27. boleh tak email kontraktor untuk kitchen kabinet..nsa207@gmail.com tq

    ReplyDelete
  28. Salam,
    Saya memang tengah survey KC ni..boleh bagi no kontraktor tu? rafidah.idris@yahoo.com thanks!

    ReplyDelete
  29. Salam. Saya pun nk dptkan semua no contrator. Wiring. Kc tu juga boleh? Sebab nk renovate apartment di kajang.nursyahirah27@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. As salam blh emailkn no fon kontraktor buat kitchen cabinet tu ke mrs.shimashaari@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  31. Salam. Boleh sy dptkan no contractor ni x? nursyahirah27@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. as salam. tolong emailkan contact no kontraktor untuk kitchen cabinet ye. thanks. junefleur@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Hi, boleh share contractor kitchen cabinet, email kat tsyoun@yahoo.com. Tq so much

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum...boleh emelkan saya no phone kontraktor yg buat kitchen kabinet tu... qziela7676@gmail.com
    T.kasih

    ReplyDelete
  35. Boleh berikan no fon kontraktor tu pd sy x. Tlg email pd muja2126@gmail.com terima kasih ye


    ReplyDelete
  36. Assalaam,
    Boleh share no. tel kontraktor Melayu untuk kerja-kerja wiring tu?
    Boleh emel no kontraktor tu x
    Atau email kepada saya di muja2126@gmail.com
    Terima kasih banyak

    ReplyDelete
  37. boleh tlg share no contractor utk table top tak, email sy: muja2126@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Boleh share no. tel kontraktor untuk kerja-kerja wiring tu email rashid002@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. salam, boleh minta no kontraktor kitchen cabinet tk? plis.. thanks.. atiaizain@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam Tuan, boleh bagi saya nombor contact atau alamat kedai kontraktor yang buat kabinet dapur ini? Mohon email saya dengan kadar segera kalau tidak keberatan. maymyk@gmail.com.

    Thanks.

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum.. boleh tak saya mahu kan no tel kamu buat renovation ini? dr kabinet sampailah ke wiring... ini emel saya missara711@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Boleh share emel contractor wiring?orangmanusia@gmail.com

    ReplyDelete
  43. boleh emailkan num kontraktor kitchen cabinet x ferah_pink@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. Boleh bagi smua contact 1,2,3,4,5 din_masaru@yahoo.com

    ReplyDelete
  45. Assalam,
    Boleh share no kontraktor semua ke. Pls emel rohaya2611@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. Salam,

    Boleh share no contact kontraktor kabinet dapur? Tolg emel ke scintillate_me@yahoo.com. TQ

    ReplyDelete
  47. Salam. Bole emel no cina Kc n indon buat table top.aiu0909@gmail.com. kualiti so far OK x. Sy nk buat Kc ni. Tq

    ReplyDelete
  48. salam..bole email sy no cntractor yg terlibat utk reno rmh awk..email sy misseifa.91@gmail.com..tq..

    ReplyDelete