Jul 14, 2013

Home Sweet Home

Dari Melawati/Keramat ke Kajang --
Bulan ni kira-kiranya dah setahun lebih perpindahan kami ke Kajang. Mukim penempatan baru selepas mendirikan rumah tangga :) Alhamdulillah walaupun agak sukar untuk keluar dari WILAYAH GOMBAK selepas lebih 10 tahun menetap di situ, kami akhirnya beralah demi kemudahan kami bersama.
Kiranya lokasi di Kajang/ Bangi ni paling ideal untuk -seorang yang bekerja di Cheras dan seorang lagi di Putrajaya.
Alhamdulillah selepas gigih mencari dan mencari- akhirnya diketemukan sebuah apartment yang dirasakan berbaloi untuk disewa. Pada harga sewa RM700 sebulan, rumah seluas 1,300 kaki persegi berhampiran Lebuhraya Silk itu dirasakan sudah cukup baik. Lalu dibayar deposit dan disewa unit yang berada di tingkat 3.
Selepas setengah tahun, alhamdulillah ternampak poster sebuah unit apartment untuk dijual di tingkat satu. Kawtim punya kawtim- dapatlah harga yang boleh dikatakan agak baik. Owner pun nak jual cepat sebab nak bahagi harta dengan Ex Wife dia (divorce la tu, nauzubillah).
Rumah beli ni status- Bumi unit- Pegangan Kekal (Freehold). 4 bilik 3 bilik air, make up of 1,300 square feet.
Setengah tahun lebih berlalu, proses beli rumah pun selesai (agak lama sebenarnya walaupun lawyer tu kawan aku sendiri yang buat). Dan April 2013, akhirnya kami melangkah ke rumah baru.
(Sebelum itu) -keadaan rumah sebelum beli boleh dikatakan dalam keadaan baik. Hampir kosong, tiada perabot yang perlu diusung. Cuma dinding penuh dengan conteng dan lukisan kanak-kanak, kind of scary jugak masa tgok lukisan tu :)
Kemudian, dalam bajet yang agak terhad, list-list renovation mula bermain di kepala  dan costingnya juga berbutir-butir keluar dari kalkulator; ni antara benda yang perlu diutamakan ;
1) Dapur - Bina kabinet, table top untuk dapur dan sinki, pasang tile utk pantry room (8kaki X 4 Kaki)
2) Dinding - Cat - semuanya tiga color. Guna brand SKK, satu tong 5 liter dalam RM80.  Computerized mix. Ada code kalau2 nak beli semula warna yang sama.
3) Wiring - Dibuat kemudian selepas masuk rumah (sebab bajet tak cukup dulu).

So Jun baru ni, rumah pertama kami boleh dikatakan siap walaupun masih ada beberapa perkara yang belum selesai.
(pintu toilet nak kena repair, lubang salah satu toilet yang dijadikan bilik mesin basuh perlu disimen semula) & nak kena custom build almari baju gergasi yang masih belum buat. (bajet constrain).
Berikut antara bajet :
1-Kitchen kabinet : RM3,600
2-2 buah table top (dapur dan sinki) : RM700
3-Pasang tiles  (8kaki X 4 Kaki) : RM400
4-Cat dinding dan siling  Keluasan 1,300 sf : RM1,200
5-Wiring pemasangan aircond, water heater, tambah point plug, pasang kipas siling dan lampu : RM700

Untuk item 1 aku upah kontraktor Cina atas recomendation cousin. Memang murah dan tak berkira sangat. Kekemasan kerja mmg tip top. Murah atau tak RM3,600 utk dapur kami, korang nilaikan sendiri lah ya.

Item 2 & 3 & 4- Upah seorang pakcik Indo yang dah 10 tahun tinggal di Bangi. Kerjanya juga bagus. Cuma kena bertegas sikit apa perkara yang kita nak buat, kalo tak dia akan buat ikut selera dia.

Item 5- Upah kontraktor Melayu atas rekomen kawan opis. Kerjanya puas hati. Jenis orang yang mementingkan kualiti dan keselamatan. Bukan main cincai sambung wayar jer. Sepanjang dia buat kerja, dia akan terangkan apa yang patut dan tak patut.

Ok. setakat tu dulu. Adios. Doakan kediaman ini dilindungi Allah.

OVERALL DAPUR DAN KABINET (SIAP)




 GAMBAR DAPUR SEBELUM




GAMBAR DAPUR SELEPAS




 KABINET DAPUR SEBELUM








 KABINET DAPUR SELEPAS

SINKI KAT PANTRY SEBELUM



 SINKI KAT PANTRY  SELEPAS


 RUANG TAMU SELEPAS



111 comments:

  1. Boleh berikan no fon kontraktor tu pd sy x. Tlg email pd ida_hafizah@yahoo.com. terima kasih ye

    ReplyDelete
  2. nombor kontraktor boleh dapat tak..please send to gulshanvasdave@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. ble tk nk mntk nom kontraktor dpur tu...sy brada dikajang....mntk en emelkan yer...tq....wdj_2487@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. bleh dpt kan nom fon kontraktor tak..? send to noraini_nn@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. sy nk no kontarktor..blh emailkan kt aisyah@caffood.com..tQ..

    ReplyDelete
  6. Boleh emel no kontraktor tu x., , syaz_ryn@yahoo.com.my..tq

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? Thanks :) izne3adlina@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Boleh email no kantraktor x, dianazahidi@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam..boleh saya dapatkan contact no. kontraktor cina tu x?kalau boleh email ke asyuk_5655@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  10. salam boleh emelkan no kontraktor serta no kedai.tq rlanmdnor@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam boleh dapat kan no telefon semua contraktor tu tak tuan yg budiman

    email - dcc4111@gmail.com

    ReplyDelete
  12. A'ah bole dptkan no kontractor kabinet..drop ke sakura_faie@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Assalaam,
    Boleh share no. tel kontraktor Melayu untuk kerja-kerja wiring tu?
    Atau email kepada saya di Azakaria69@gmail.com
    Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  14. boleh tlg share no contractor utk table top tak, email sy: ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Boleh tlg share no kontractor utk table top , email sy ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Hello, boleh bagi nama dan contact contractor untuk kitchen cabinet? Thank you.

    ReplyDelete
  17. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  18. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Hi.. Boleh email kat saya contact no. kontraktor tu? rafidah.idris@yahoo.com thanks!

    ReplyDelete
  20. Salam.
    Bole emailkan no contractor untuk kabinet dapur tak?
    daly.hilmi@gmail.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  21. thanks for sharing. Boleh dapatkan phone number and address kedai? Thanks :) ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Assalam.bole email kan contractor kitchen tu.. ymahirah@yahoo.com.thanks

    ReplyDelete
  23. Salam..boleh bagi no. kontraktor yg buat kabinet tu. ejea14@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Salam, minta tlong send no kontraktor kitchen cabinet, Thank you!! =) zyed_zuls@yahoo.com.

    ReplyDelete
  25. hai
    untuk rumah ni berapa tong cat digunakan?
    thanks

    ReplyDelete
  26. Slm.. blh emailkn kontraktor kitchen n wiring tu? feetadek@gmail.com. Tq

    ReplyDelete
  27. boleh tak email kontraktor untuk kitchen kabinet..nsa207@gmail.com tq

    ReplyDelete
  28. Salam,
    Saya memang tengah survey KC ni..boleh bagi no kontraktor tu? rafidah.idris@yahoo.com thanks!

    ReplyDelete
  29. Salam. Saya pun nk dptkan semua no contrator. Wiring. Kc tu juga boleh? Sebab nk renovate apartment di kajang.nursyahirah27@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. As salam blh emailkn no fon kontraktor buat kitchen cabinet tu ke mrs.shimashaari@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  31. Salam. Boleh sy dptkan no contractor ni x? nursyahirah27@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. as salam. tolong emailkan contact no kontraktor untuk kitchen cabinet ye. thanks. junefleur@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Hi, boleh share contractor kitchen cabinet, email kat tsyoun@yahoo.com. Tq so much

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum...boleh emelkan saya no phone kontraktor yg buat kitchen kabinet tu... qziela7676@gmail.com
    T.kasih

    ReplyDelete
  35. Boleh berikan no fon kontraktor tu pd sy x. Tlg email pd muja2126@gmail.com terima kasih ye


    ReplyDelete
  36. Assalaam,
    Boleh share no. tel kontraktor Melayu untuk kerja-kerja wiring tu?
    Boleh emel no kontraktor tu x
    Atau email kepada saya di muja2126@gmail.com
    Terima kasih banyak

    ReplyDelete
  37. boleh tlg share no contractor utk table top tak, email sy: muja2126@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Boleh share no. tel kontraktor untuk kerja-kerja wiring tu email rashid002@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. salam, boleh minta no kontraktor kitchen cabinet tk? plis.. thanks.. atiaizain@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam Tuan, boleh bagi saya nombor contact atau alamat kedai kontraktor yang buat kabinet dapur ini? Mohon email saya dengan kadar segera kalau tidak keberatan. maymyk@gmail.com.

    Thanks.

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum.. boleh tak saya mahu kan no tel kamu buat renovation ini? dr kabinet sampailah ke wiring... ini emel saya missara711@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Boleh share emel contractor wiring?orangmanusia@gmail.com

    ReplyDelete
  43. boleh emailkan num kontraktor kitchen cabinet x ferah_pink@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. Boleh bagi smua contact 1,2,3,4,5 din_masaru@yahoo.com

    ReplyDelete
  45. Assalam,
    Boleh share no kontraktor semua ke. Pls emel rohaya2611@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. Salam,

    Boleh share no contact kontraktor kabinet dapur? Tolg emel ke scintillate_me@yahoo.com. TQ

    ReplyDelete
  47. salam,

    boleh share no telefon tukang cat? email kan ke noorulaini@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  48. Salam. Saya sedang cari orang untuk ubahsuai rumah. Boleh beri nombor semua kontraktor tak? emelkan di telagamukmin@yahoo.com Terima kasih :) Ira

    ReplyDelete
  49. salam..boleh share no contractor utk kitchen cabinet tu? ni emel saya.. limeacid@hotmail.com...thanks ye!

    ReplyDelete
  50. Salam...blh tlg emel no kontraktor utk kitchen kabinet?terima ksih ye.. yana140282@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Plz share contractor phone number

    ReplyDelete
  52. Info yg bagus! boleh share no contact kontraktor cabinet dapur? Emel ke: nuraishahrazak@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Salam. Mohon share utk kontraktor wiring rumah email ke vitaminstreet@gmail.com. Thanks!

    ReplyDelete
  54. Salam.. boleh emelkan contact no semua kontraktor ke piex_adeas@yahoo.com tak? terima kasih

    ReplyDelete
  55. boleh share tak naa kedai dan no tel kontraktor ?? email : noorfitrishawal@ymail.com

    ReplyDelete
  56. Salam. boleh bg semua no kontraktor kepada sy x? email piex_adeas@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  57. assalam...leh emelkan no. telefon kontraktor untuk wiring.. tam_matriks13@yahoo.com ..tq

    ReplyDelete
  58. salam boleh share no contractor , email saya ikenuraien@gmail.com tq

    ReplyDelete
  59. Salam. Bole emel no cina Kc n indon buat table top.aiu0909@gmail.com. kualiti so far OK x. Sy nk buat Kc ni. Tq

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum...boleh bg no. telefon yg buat wiring..emailkan ke azwati_ashikin@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  61. Assalam..bole emailkn no hp kontraktor kc ni di aein82@gmail.com.terima kasih

    ReplyDelete
  62. Assalam, boleh bagi number contacts utk semua kontraktor?ni emel sya icarus_a_d@yahoo.com. kc tu mmg cun bro

    ReplyDelete
  63. salam..bole email sy no cntractor yg terlibat utk reno rmh awk..email sy misseifa.91@gmail.com..tq..

    ReplyDelete
  64. as salam boleh kasi phone contact kitchen kabinet nyer tokey pada emel sy anje_3@yahoo.com

    ReplyDelete
  65. Salam.. boleh bagi contact no tukang cat tu tak.. email saya zonan4@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  66. as slm...sya pn nk contact semua kontraktor tu..email me @ nadhilah84@gmail.com..tq ~dila

    ReplyDelete
  67. emailkn sy juga...... ciknote@gmail.com

    ReplyDelete
  68. boleh emel contact no n kasi alamat kedai kicthen kabinet .. ouny_luna@ yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Salam..boleh email nombor kontraktor bagi item no. 1 hingga 4..ni email saya siedasyuk@gmail.com
    Tqsm

    ReplyDelete
  70. salam, boleh dptkan number contactor kitchen cabinet? thanks.. farhanahalil@hotmail.com

    ReplyDelete
  71. Salam....boleh saya dapatkan no telefon kontraktor yang reno rmh awak ......email saya yatikhan86@gmail.com. Tq

    ReplyDelete
  72. Salam.. boleh mintak no. indon tuh x? mintak tlg email saya krazerns_9707@yahoo.com.my.. TQ

    ReplyDelete
  73. boleh tau material kabinet apa ye?

    ReplyDelete
  74. Salam..boleh berikan no kontraktor wiring tu x? Emel sy nkamilah22@gmail.com

    ReplyDelete
  75. Salam..boleh emelkan no kontraktor wiring awk..emel saya nkamilah22@gmail.com

    ReplyDelete
  76. salam.. boleh share kan phone number for all the contractors tak.. email saya yarntea@gmail.com. terima kaseh..

    ReplyDelete
  77. as salam
    boleh emelkn sy contact no kontraktor cina kitchen cabinet
    madihaha83@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  78. A'salam....boleh saya dapatkan no telefon kontraktor buat dapur yang reno rmh awak ......email saya gzainudin@gmail.com

    ReplyDelete
  79. as salam
    bule sy dptkn kontek no kontraktor KC n table top?
    pintu KC tu guna material apa ye?
    madihaha83@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  80. Askm.,boleh dapatkn no contraktor. terima kasih banyak. yazilawati@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. As Salam,

    Saya perlukan no kontraktor wiring tu. mohon emailkan ke aimics@yahoo.com.

    ReplyDelete
  82. As Salam,

    Saya perlukan no kontraktor wiring tu. mohon emailkan ke aimics@yahoo.com.

    ReplyDelete
  83. Salam, boleh share no fone kontraktor kabinet dan wiring? email saya sham8943@gmail.com tq

    ReplyDelete
  84. Salam. Saya nak mintak contact contractor yang buat konkrit table top? jarbiscuit@yahoo.com . TQ.

    ReplyDelete
  85. boleh saya dapatkan no telefon kontraktor buat dapur yang reno rmh awak ...emel kan ke kukis660@gmai.com

    ReplyDelete
  86. BOLE email kan kepada sy contact no kontraktor tu?? kukis660@gmail.com

    ReplyDelete
  87. Assalamulaikum WBT.
    Boleh saya dapatkan kesemua nombor kontraktor/pekerja sekiranya masih ada (whk83@yahoo.com)
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  88. Boleh x nk tau jgk no kontraktor tu...tq2
    0126594323 whatsapp

    ReplyDelete
  89. Boleh share kan contact number kontraktor buat dapur tu tak ke email adhani87@hotmail.com thank u ��

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum. Boleh bagi No pakcik Indonesia yg tinggal di Bangi tu? No saya 0123210209. Tq

    ReplyDelete
  91. assalamualaikum, saya pon nak no kitchen cabinet dan org indonesia yg pasang tiles dan lampu tu. boleh email ke tidin1979@gmail.com? makaseh

    ReplyDelete
  92. A'salam....sy tengah carik kontraktor buat dapur. boleh saya dapatkan no telefon kontraktor buat dapur yang reno rmh awak ......email saya lovelianacakes@gmail.com

    ReplyDelete
  93. A'salam....sy tengah carik kontraktor ..Boleh bagi smua contact 1,2,3,4,5
    email sy: sitinorlailasari@gmail.com

    ReplyDelete
  94. Salam,

    Saya dengar tukang perabut melayu ni pun ok jugak....(http://tempahanperabut.blogspot.com/2015/04/kabinet-dapur.html)
    Ada tak sesiapa yang tahu berkenaan dengan orang ni? Boleh bagi review. Email: lilly_taib@yahoo.com

    Minta maaf kalau lari topik...

    ReplyDelete
  95. Salam.encik bole share tak contact no the contractors? Send to saismail85@gmail.com. tq ya! Very nice home ☺

    ReplyDelete
  96. Assalamu'alaykum wbt, saya berminat dgn contractor tersebut, boleh emailkan kpd aishah.ahak@gmail.com thank you ye

    ReplyDelete
  97. Assalamualaikum.boleh BG nombor telefon kontraktor.email azizahjantan@yahoo.com

    ReplyDelete
  98. saya juga sedang mencari kontraktor 1-5 . boleh share contact dgn saya juga tak? iki082000@gmail.com

    ReplyDelete
  99. Salam...boleh bg contact number sume contractor yg terlibat reno umah tuan..email sy (redosandroid86@gmail com) thanks;)

    ReplyDelete
  100. Assalam sis sy suka tgk kabinet dapur sis..murah.bole x beri no hp contractor kabinet dapur..org y sama ke buat tiles tu?..bole wsap saya 01139001309 @ email sy adhamira1982@gmail.com ...t.kasih sis

    ReplyDelete
  101. Salam. Bole mintak no contractor? emel din.edata@gmail.com or by phone; 0132022687

    ReplyDelete
  102. boleh email no fon pak cik indo table top tu x?
    khairul.ikram.ghazali@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  103. Salam...boleh sharekan juga no kontraktor melayu tu? redken_82@yahoo.com

    ReplyDelete
  104. salam, boleh email pada saya no contractor tu ? terima kasih atenlalala@gmail.com

    ReplyDelete
  105. assalamualaikum belanja no. phone kontraktor boleh.
    emailakan kat saya silentskill89@gmail.com

    ReplyDelete
  106. hi, blh tlg email sy contact utk kc: ohchin87@yahoo.com
    tq! :)

    ReplyDelete
  107. Salam.boleh bg no fon pakcik cina yg buat kitchen cabinet.ni email sy sitinorokiah27@gmail.com. Tqvw

    ReplyDelete
  108. Assalamualaikum..boleh tlg email no contact or kedai kontraktor cina yg buat cabinet n wiring pada saya roseziana@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  109. salam..mohon kongsi no phone contractor tersebut..email saya bugserm@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  110. Salam Encik. Good sharing and recommendation. Cantik kitchen. May I have the phone number of your kitchen's contractor? Kindly email to: nfatenj@gmail.com. Thank u Encik.

    ReplyDelete