May 9, 2013

Fotografi Zoo

CABARAN untuk menjadi seorang jurufoto hidupan liar bukan sesuatu yang mudah untuk dicapai namun itu tidak bererti gambar-gambar haiwan hanya 'milik' mereka.
Peluang berada di  zoo  misalnya antara kesempatan yang sering digunakan oleh kebanyakan peminat  fotografi  untuk merakam aksi menarik pelbagai spesies haiwan.
Tanpa perlu berbelanja besar untuk menempah tiket penerbangan ke safari atau taman negara,  fotografi   zoo  atau taman-taman haiwan hanya memerlukan selaras lensa telefoto yang baik.
Lensa terbaik untuk tujuan itu adalah yang mempunyai bukaan pengatup luas antara f/2.8 hingga f/4 untuk mendapatkan imej yang kemas dan tajam.
Penggunaan lensa jenis itu juga membantu mengasingkan subjek dengan latar belakangnya. Selain itu kesan kabur juga amat berguna untuk 'menghilangkan' struktur binaan manusia seperti pagar dan kandang.
Bagaimanapun untuk menghidupkan suasana semulajadi seperti di habitat sebenar, rakaman hidupan liar di  zoo  mungkin memakan sedikit masa. Kunjungan pada waktu pagi mungkin dapat memberikan kesan pencahayaan terbaik. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment