Jun 29, 2010

Khemah Vaude

PEMILIHAN khemah yang baik dan berkualiti penting untuk menjamin keselesaan semasa melakukan aktiviti luar. Khemah yang baik seharusnya mampu memberi perlindungan hujan, panas, ribut dan ancaman haiwan.
Vaude sebagai pengeluar barangan aktiviti luar yang pakar dalam aktiviti pergunungan adalah antara jenama terkemuka dan dipercayai dalam penghasilan khemah berkualiti tinggi.
Penggunaan material seperti polyamid, poliester dan silikon
memberi jaminan kalis air dan ribut malah sebahagiannya mempunyai bahan khas yang dapat menjauhkan khemah daripada ancaman serangga.
Kecanggihan teknologi Jerman pada produk itu melengkapkan khemah dengan ciri-ciri kestabilan, keselesaan ruang tidur dan penyimpanan barang serta pengudaraan yang baik.
Untuk penggunaan lebih praktikal, setiap produk telah dihasilkan dengan sukatan berat tertentu sehingga ada yang dihasilkan begitu ringan supaya beban tidak menjejaskan pengembaraan.
Apa sahaja bentuk, sama ada kubah atau tirus, khemah Vaude dihasilkan dengan kaedah pemasangan dan pembungkusan semula yang ringkas mudah.
Hogan Ultralight
KHEMAH ini dilengkapi ciri tahan ribut dengan keluasan 33 kaki persegi (120 sentimeter lebar) yang memenuhi keperluan perkhemahan untuk dua orang.
Paras ketinggian 105 sm Hogan Ultralight yang disokong tiang tunggal melengkung bukan sahaja memberikan kestabilan malah keselesaan pada paras separa berdiri.
Walaupun hamparan lantai dengan keluasan baring sepanjang 220 sm agak terhad, Hogan Ultralight memadai untuk ruang penyimpanan dua buah beg sandar.
Dengan berat maksimum 1.7 kilogram (kg), penggunaan khemah ini juga sesuai untuk isian seorang lelaki dewasa yang pasti memberikan lebih ruang.
Perlindungan kalis air Hogan Ultralight pula menggunakan dua muka kain hamparan terbang silikon yang mampu menghalang tiris air walaupun dalam keadaan hujan lebat.
Khemah yang mempunyai konsep bungkusan ringkas dan kecil ini didatangkan dalam dua pilihan warna iaitu hijau gelap dan jingga terang. Harga RM950.


Refuge
DENGAN berat maksimum 1 kg, Refuge merupakan antara khemah Vaude yang paling ringan berada di dalam pasaran sekarang.
Keluasan dari pintu masuk bermula dengan bukaan seluas 145 sm yang meruncing sepanjang 200 sm sehingga berakhir di hujung kaki dengan bukaan 115 sm.
Walaupun mempunyai berat minimum 860 gram, rekaan cemerlang Refuge mampu memuatkan dua penghuni dan pada masa yang sama memberikan cukup keselesaan. Apatah lagi jika digunakan secara bersendirian.
Dengan ketinggian bumbung piramid maksimum setinggi 130 sm, Refuge menawarkan ruang kepala antara yang paling tinggi berbanding khemah lain di pasaran. Tiang khemah boleh digantikan dengan tongkat mendaki atau apa sahaja yang tidak melebihi ketinggian yang ditetapkan.
Pengudaraan khemah ini menggunakan dua laluan angin berjaring yang dicipta khas untuk melindungi penghuni daripada nyamuk dan serangga dengan lebih berkesan. RM772Mark II
KHEMAH berbumbung kubah Mark II menyediakan ruang yang cukup selesa untuk kegunaan tiga penghuni dengan kestabilan empat pacakan sauh yang memberikan ketahanan struktur walaupun dalam cuaca yang teruk.
Berbanding khemah untuk dua orang, Mark II datang dengan berat 3.5 kg. Semestinya agak berat jika beban itu ditanggung bersendirian sewaktu perkhemahan.
Kelebihan khemah ini terletak pada dua bukaan pintu yang memberikan laluan keluar masuk yang mudah ketika salah satu bahagian terhalang dengan tugas-tugas perkhemahan di muka pintu.
Keluasan lantai empat segi tepat iaitu 165 sm X 215 sm pula banyak meningkatkan kapasiti pengisian barang. Selain itu, lubang pengudaraan berjaring pada sebelah depan dan belakang juga memberi pilihan kepada penghuni untuk tidur dalam arah yang bertentangan.
Khemah yang menjadi lambang teknologi aktiviti pergunungan Vaude itu dicipta dengan tiang tunggal melengkung yang membolehkan ia dipasang dalam masa kurang daripada lima minit. Harga :RM1,290.

Campo Compact
CAMPO Compact adalah unit asas dan dalam barisan khemah Vaude yang menawarkan keselesaan untuk dua orang penghuni pada harga terendah.
Campo Compact mempunyai keluasan lantai 140 sm lebar X 215 panjang yang mana kapasiti pengisiannya dimaksimumkan dengan rekaan bumbung kubah.
Khemah seberat 3.5 kg ini didatangkan dalam dua pilihan warna hijau dan putih pasir. Harga :RM670.

2 comments:

  1. terima kasih, post yang menarik pasal khemah.
    bilalah boleh merasa jadi tuan khemah ni

    ReplyDelete
  2. Ada jual online ?

    ReplyDelete