Jan 16, 2011

Kamera hibrid - Masa depan fotografi


TERPENGARUH dengan 'trend' kamera digital lensa refleks tunggal (DSLR) yang semakin menjadi-jadi, seorang rakan baru-baru ini mengakui membuat kesilapan selepas membeli DSLR berharga kira-kira RM3,500.

Selepas beberapa bulan memiliki kamera bertaraf semi profesional itu tanpa banyak digunakan, dia beralih kepada kamera kompak yang dibeli separuh daripada harga DSLR-nya. Pada mulanya, dia mendapatkan sebuah DSLR dengan harapan untuk menghasilkan imej yang berkualiti. Namun selepas rimas mengusung peralatan DSLR yang memenuhi beg galas, dia akur kepada kamera yang lebih mudah untuk dibawa.

"Saiznya besar dan saya mula menyedari pengendalian DSLR yang agak rumit," akuinya.

Hakikatnya, hal itu bukan sahaja berlaku kepada rakan saya bahkan kajian antarabangsa baru-baru ini mendapati kira-kira 20 peratus daripada pengguna kamera di dunia tidak meminati DSLR, tetapi tetap tidak mahu berkompromi tentang kualiti gambar.

Bagi pengeluar-pengeluar kamera di dunia pula, 20 peratus itu semestinya satu jumlah yang besar, peratusannya sama dengan jumlah pengguna DSLR di dunia. Jadi apakah sebenarnya yang dikehendaki oleh kelompok 'pengguna baru' kamera di dunia?

Apa yang diperlukan adalah sistem yang lebih kecil dan ringan tetapi masih berupaya menghasilkan gambar dengan kualiti setanding DSLR, pada masa yang sama mempunyai kelas yang tersendiri. Di atas permintaan itu lahirlah kamera generasi baru iaitu kamera hibrid.

Panasonic yang muncul di pentas fotografi selepas era kamera filem membuat kejutan apabila menguasai pasaran baru itu melalui pengenalan model hibrid pertama iaitu Lumix G1. Lumix G1 adalah kamera pertama yang menggunakan teknologi rakaman imej tanpa cermin dengan lensa boleh ganti yang dinamakan sebagai sistem 'Micro Four Thirds'.

Selain Panasonic dengan barisan hibrid G1, G10 dan GF-1, dunia hibrid kini disertai oleh beberapa lagi jenama seperti Sony dengan model NEX 5, Olympus dengan E-PL2 dan Samsung dengan NX10. Tiga jenama yang mendahului pasaran hibrid ketika ini. Pada masa yang sama ramai berharap untuk melihat penampilan daripada dua jenama utama iaitu Canon dan Nikon.

Persoalan seterusnya, apakah saingan yang mampu diberikan oleh sebuah hibrid. Hibrid bukan sekadar kategori pertengahan di antara kompak dan DSLR, tetapi mempunyai masa depan yang lebih cerah.

Dibina lebih kecil dan ringan berbanding DSLR, hibrid dilengkapi pengesan imej yang sama dengan apa yang digunakan pada DSLR, sekaligus menghasilkan kualiti imej yang setanding. Dengan kapasiti pemprosesan yang lebih tinggi, kamera hibrid kini dilengkapi dengan ciri-ciri utama yang ada pada kebanyakan DSLR. Bahkan sebahagian daripadanya sudah mengatasi keupayaan sebuah DSLR.

Teknologi pemfokusan automatik dan keupayaan ISO tinggi misalnya membolehkan gambar dirakam tanpa gagal walaupun di dalam pencahayaan gelap. Bukan sahaja pada ciri-ciri pemprosesan, hibrid juga berdiri setanding dengan DSLR dengan teknologi lensa boleh ganti yang memberikan aneka pilihan lensa daripada lensa sudut luas hingga lensa telefoto.

Cuma dengan kamera hibrid, anda tidak perlu membandingkan kepantasan bingkai sesaat (fps) dan tidak boleh terlalu berkira mengenai shutter lag yang hanya mampu dihitung dalam kiraan nanosaat. Apa yang baik, serahkan tugas rakaman fotografi serius, komersial atau sempurna kepada jurufoto yang profesional.

Yang penting, anda kini mempunyai sebuah kamera yang baik. Dan kamera yang baik seharusnya selesa dibawa ke mana-mana, sepanjang masa bersama anda dan tidak perlu ditinggalkan.

Sokongan untuk kreativiti hibrid kini dipertingkatkan lagi dengan lensa yang mempunyai bukaan cahaya yang besar sehingga f1.7 (pada GF1). Itu belum lagi mengambil kira fungsi art filter yang boleh diaktifkan pada rakaman gambar pegun dan video. Bahkan dengan kehebatan teknologi video berdefinisi tinggi (HD), hibrid kini mampu membuatkan pengguna DSLR tertunduk diam.

Semestinya hibrid mampu memberikan kepuasan di dalam dunia fotografi masa depan. Cuma bagi mereka yang sudah memiliki DSLR, berpindah kepada sistem hibrid mungkin menimbulkan kejanggalan dari segi kawalan butang operasinya yang kecil dan rapat.

Bagaimanapun, perkara itu bukanlah isu yang besar bagi mereka yang kini lebih mengutamakan saiz yang kecil sebuah kamera. Yang pasti hibrid memberikan pengalaman fotografi peribadi yang jauh lebih mudah.

MODEL terbaru Olympus E-PL2 (kanan) yang dilancarkan minggu lalu.

3 comments:

  1. yaaa..... saya pun fikir begitu. Mengusung dslr dan accessrinya ... agak mengganggu . Terpaksa menguburkan niat untuk memilikinya ...
    Tapi kehadiran hibrid rasanya .... mungkin merealisasikan impian peminat fotografi ...

    Cuma..... kumpul duitttt ....

    ReplyDelete
  2. Terpulang kepada kesanggupan jurugambar. Yg pasti hibrid bakal jadi trend. Even pro ramai pakai Lumix.. :P tq.

    ReplyDelete