Jun 7, 2012

Fotografi : Memori Percutian

DESTINASI pelancongan tidak kira di dalam atau di luar negara menawarkan pelbagai peluang untuk menghasilkan gambar-gambar yang menarik.
Antara yang tidak harus dilupakan, memasukkan ikon terkenal sesebuah tempat di dalam gambar. Misalnya, tanpa menampakkan menara Eiffel, tidak siapa tahu anda melawat Paris.

Untuk memastikan subjek yang dirakam tidak kelihatan terlalu membosankan kerana kebiasaan arah gambar dirakam serta komposisi yang terlalu biasa, dapatkan rakaman dari sudut berbeza.

Salah satu teknik untuk menambah impak yang berkesan di dalam gambar pelancongan adalah dengan menggabungkan objek latar depan dan latar belakang kerana rakaman pemandangan yang terlalu horizontal dan minimum pasti membosankan.
Untuk kepelbagaian gaya di dalam koleksi gambar sepanjang trip, jangan abaikan gambar-gambar human interest yang dapat menceritakan kehidupan masyarakat di sesuatu tempat.

Keunikan lain mungkin boleh dihasilkan dengan menggunakan kreativiti seperti rakaman dari paras pandangan yang tidak biasa dilihat mata, tingkah laku manusia yang unik, memanfaatkan rupa bentuk dan cahaya yang ada di sekeliling.No comments:

Post a Comment