Apr 19, 2013

Kehebatan Telephoto

SELEPAS memiliki lensa biasa dan lensa sudut luas, keperluan seterusnya yang mungkin dapat memberi lebih kepuasan dalam hobi fotografi adalah lensa telefoto.
Secara umumnya, lensa yang mempunyai saiz lebih panjang ini berfungsi membesarkan saiz objek dengan membawa subjek yang berada jauh dari pandangan mata kelihatan lebih dekat dan besar.


Namun kegunaan lensa telefoto bukan hanya sebagai 'kanta pembesar' pada kamera sebaliknya mampu memberikan perspektif yang membolehkan pengguna menerokai ruang kreativiti dengan pelbagai cara.
Antara kesan yang paling digemari daripada penggunaan lensa versatil ini adalah keupayaan menonjolkan subjek dengan mengasingkan latar belakang menjadi kabur.
Selain itu, lensa ini juga menghasilkan pemampatan imej yang mewujudkan keintiman antara subjek dengan latar belakang walaupun pada hakikatnya kedua-duanya terpisah jauh.
Kesan pemampatan yang dimaksudkan itu boleh dilihat melalui rakaman pemandangan yang mana matahari dan bulan kelihatan lebih besar berbanding objek-objek lain.
Dalam fotografi landskap yang selalunya sinonim dengan lensa sudut luas, penggunaan lensa telefoto kadang kala mampu menghasilkan gambar yang cukup kreatif.
Bagaimanapun, penggunaan lensa dengan jarak fokal yang panjang ini tidak dapat lari daripada masalah gegaran sekiranya tidak dikendalikan dengan betul.
Oleh itu, pengawalan kelajuan pengatup harus diberi perhatian dan sekiranya lensa dilengkapi teknologi penstabilan imej atau pengurangan gegaran, jangan lupa untuk mengaktifkannya.

Selain menjadi lensa wajib bagi jurufoto sukan, kewartawanan dan alam semulajadi, lensa telefoto juga pilihan yang baik untuk kegunaan fotografi potret dan makro.
Di pasaran, lensa telefoto datang dalam pelbagai jarak fokal dan spesifikasi. Ia boleh dibahagikan kepada dua kategori utama iaitu telefoto boleh zum dan telefoto berjarak fokal tetap.
Selain ditentukan oleh jarak fokal, harga bagi sebuah lensa telefoto biasanya bergantung kepada saiz bukaan pengatupnya. Misalnya sebuah lensa telefoto 70-200mm yang mempunyai bukaan pengatup f/2.8 dijual pada harga kira-kira RM7,000 berbanding RM4,000 bagi yang mempunyai bukaan pengatup f/4.

Klasik Hitam Putih Sentuhan hitam dan putih yang sesuai untuk gambar-gambar genre kewartananan.

MESKIPUN sinonim sebagai imej klasik, penggayaaan gambar hitam dan putih tidak dapat disangkal mempunyai kekuatan tersendiri.

Berbanding gambar-gambar berwarna, hasil fotografi hitam dan putih mampu memberikan impak dan lebih digemari khususnya bagi tujuan dekorasi.

Istimewanya, fotografi hitam dan putih adalah satu seni yang tidak dipengaruhi trend tanpa mengira bila tarikh sesuatu gambar dirakamkan.

Olahannya mungkin ringkas, namun gabungan dua tona warna cukup berkesan dalam menghidupkan suasana dramatik melalui kesan-kesan bayang, kabur, legam, kelabu dan abstrak.

Pada masa sekarang, penghasilan gambar hitam dan putih tidak sesukar yang dilakukan ketika zaman filem. Sekeping gambar berwarna yang dirakam kini boleh ditukar kepada format dengan hanya melakukan beberapa kali klik di dalam komputer.

Melalui perisian penyuntingan gambar yang semakin mudah diperolehi di pasaran dan secara atas talian, peminat fotografi kini boleh memilih beberapa perisian seperti Adobe Photoshop, Lightroom dan Picasa.

Adobe Photoshop misalnya menawarkan pelbagai kaedah penukaran warna gambar melalui fungsi 'grayscale', 'saturation' dan 'black and white'.

Lebih mudah lagi, kebanyakan kamera digital pada hari ini turut dilengkapi fungsi gaya hitam dan putih dinamakan 'monochrome'. Selamat mencuba.
KESAN perbezaan cahaya diperjelas dengan baik melalui format hitam dan putih.


PELBAGAI perisian menawarkan kaedah mudah untuk menukarkan format gambar berwarna kepada hitam putih.

KESAN perbezaan cahaya diperjelas dengan baik melalui format hitam dan putih.

Apr 17, 2013

Misteri Sewang GelapWALAUPUN tidak dibenarkan merakam gambar, peluang untuk menyaksikan upacara Sewang Gelap yang dijanjikan oleh masyarakat Temiar di Fort Kemar tidak mungkin dilepaskan.
Ketibaan saya di penempatan Orang Asli di hulu Perak, baru-baru ini disambut mesra oleh sekumpulan penduduk sebelum dijemput ke tempat berlangsungnya upacara tersebut.
Perjalanan menuju ke dewan persembahan yang terletak di puncak bukit pada malam itu tidak begitu memenatkan kerana perasaan lebih diselubungi seram dan mistik.
Selepas kira-kira setengah jam, saya bersama sembilan orang rakan tiba di dewan persembahan yang dipanggil balai Senindol.
Bukan sekadar dewan persembahan, bangsal yang diperbuat daripada buluh dan beratapkan daun bertam itu juga berfungsi sebagai rumah ibadat kepada masyarakat Temiar yang menganuti kepercayaan animisme.
Dalam kesamaran malam yang hanya diterangi cahaya bulan, kelihatan beberapa orang lelaki sedang menunggu ketibaan kami di halaman dewan. Di situ kami diminta memadamkan lampu suluh dan dinasihatkan supaya tidak membuat bising.
Di beranda dewan, seorang demi seorang dipakaikan hiasan kepala yang dianyam daripada daun nipah. Sejambak bunga yang digubah bersulam dengan daun-daun hutan yang dipanggil tempok turut disua ke tangan kami. 

Menurut kepercayaan Temiar, pemakaian tempok adalah sebagai pelindung yang menjauhkan seseorang daripada semangat jahat yang mungkin memasuki badan ketika menyaksikan upacara purba tersebut.
Terdahulu, saya dimaklumkan upacara yang akan dipersembahkan pada malam itu jauh berbeza dengan persembahan sewang yang biasa dimainkan untuk tontonan pelancong.
Penduduk kampung, Othman Sending, 53, berkata, Sewang Gelap jarang disaksikan 'orang luar' kerana hanya dimainkan untuk tujuan perubatan dan upacara-upacara memohon hajat.
"Sewang malam ini adalah sewang sebenar seperti yang diamalkan oleh nenek moyang kami dahulu.
"Upacara ini hanya boleh dimainkan dalam keadaan gelap dan mempunyai banyak pantang larang. Sebab itu anda semua tidak dibenarkan membawa kamera," katanya.
Ketibaan kami di muka pintu dewan itu disambut oleh Ahmad Itam, 42, ketua balai yang akan mengepalai sewang. Menurut adat bersewang, ketua balai atau 'Tok Halaq' juga memainkan peranan sebagai dukun yang berkebolehan berkomunikasi dengan pesakit.
Selepas melangkah ke ruang utama, tetamu diminta memenuhi tempat duduk di sebelah kiri dewan yang ketika itu hanya diterangi dua batang lilin.
Dalam kesamaran itu, kelihatan kelibat sekumpulan wanita sedang bersila sambil memegang dua batang buluh di tempat duduk bertentangan tempat duduk kami.
Tidak lama selepas itu, kedengaran suara Tok Halaq berbisik kepada orang kanannya sebagai isyarat majlis akan bermula. Dalam keheningan malam itu, suara garau seorang lelaki tua tiba-tiba memecah kesunyian dengan laungan dalam bahasa Temiar.
Walaupun tidak memahami apa yang dituturkan, saya sempat 'menangkap' beberapa patah perkataan seperti rahmat, berkat, selamat, hantu dan syaitan yang memberi gambaran bahawa Tok Halaq sedang membaca mantera.
Selepas menyampaikan hajat dan permintaan kepada semangat di hutan, Tok Halaq berdiri lantas memulakan nyanyian yang kemudian disambut oleh suara 'orkestra' perempuan yang cukup merdu.
Serentak dengan itu juga, kumpulan penyanyi wanita atau 'mek' mula menghentak-hentak dua batang buluh pada kayu genalang bagi menghidupkan rentak 'tribal' di dalam dewan sebesar gelanggang badminton itu.
Lagu yang dinyanyikan adalah secara bergilir-gilir antara suara lelaki dan wanita dengan cukup ringkas.
Mengikut kepercayaan Temiar, baris dan rangkap tertentu dalam lagu-lagu sewang dipilih sebagai korus yang berfungsi sebagai pujukan kepada roh nenek moyang mereka dan semangat di hutan agar hajat yang dipohon diperkenankan.
Pada malam itu, persembahan sewang ditujukan kepada rombongan kami supaya kehadiran dan kepulangan dijauhi daripada gangguan dan perkara tidak diingini.
Di tengah dewan, kumpulan penari lelaki atau 'nyuk' mula menari mengikut rentak alat muzik yang dipanggil 'smer'. Lantai buluh melendut dan meleding dipijak mereka, sesekali bergoyang sehingga ke tempat duduk kami.
Setiap kali berakhirnya rangkap lagu, jambak bunga yang berada di genggaman setiap penari dikibas-kibas pada seluruh badan.
Suasana mistik di balai Senindol dihidupkan lagi dengan hiasan daun-daun yang digantung di sekeliling dewan tarian. Meskipun tidak begitu mengetahui fungsinya, aroma daun-daun hutan yang mencucuk hidung itu mungkin menjadi pelindung kami daripada gigitan nyamuk.
Selepas kira-kira sejam, upacara berakhir dengan iringan doa oleh Tok Halaq. Sebelum dibenarkan pulang, para tetamu di bawa ke tengah dewan untuk disiram dengan air perahan pohon tebu hutan.
Titisan air yang mengalir keluar dari batang tumbuhan itu dipercayai mampu memulih dan menyembuhkan seseorang daripada sebarang penyakit disebabkan oleh gangguan semangat jahat.

Keindahan Alam Marin


KEUNIKAN alam marin yang dipenuhi hidupan ganjil dan berwarna-warni merupakan antara pemandangan paling memukau untuk diabadikan pada sekeping kanvas.
Keindahan dunia separa fantasi itu sekali gus menjadikan fotografi bawah air antara kemuncak kepuasan dalam penghasilan gambar yang mempunyai subjek-subjek luar dari kebiasaan.
Selain kemahiran menyelam skuba, fotografi bawah air juga menuntut penggunaan peralatan khusus yang agak mahal sehingga ramai yang berfikir panjang untuk menceburi bidang itu.
Bagi yang mempertimbangkan fotografi bawah air sebagai kerjaya profesional dan serius, halangan tersebut memang wajar difikirkan tetapi bagi yang sekadar ingin mencuba, fotografi bawah air bukan lagi sesuatu yang terlalu sukar dan mahal.
Teknologi fotografi yang berkembang pesat pada hari ini juga banyak memberi 'manfaat' kepada mereka yang memiliki lesen skuba untuk merakam keindahan di dasar laut.
Sebagai hobi permulaan, perbelanjaan membeli kamera kalis air kini tidak lagi membebankan.
Sebuah kamera kompak berserta sarung kalis air kini boleh dibeli pada harga kira-kira RM3,000. Antara model-model yang dipadankan (dijual berasingan) dengan bekas kalis air adalah dari keluaran Canon, Nikon dan Olympus.
Bagaimanapun, rakaman fotografi bawah air tidak semudah seperti yang dilakukan di darat. Di dalam air, cabaran pertama bermula dengan kebolehan menguasai teknik apungan iaitu kemahiran untuk berada di dalam keadaan neutral (tidak tenggelam dan tidak timbul).
Selain tolakan arus di dasar laut yang menyebabkan gambar menjadi kabur, rakaman juga terbatas oleh faktor-faktor seperti kesukaran mendapatkan perspektif, kekurangan cahaya dan subjek yang sentiasa bergerak.

Keindahan Rama-Rama

RAMA-RAMA dengan kibaran sayap berwarna-warni dan corak-corak unik boleh menjadi antara subjek fotografi yang cukup menarik untuk dicuba. Walaupun fotografi jenis ini kelihatan sukar untuk dilakukan tanpa penggunaan lensa khas (macro), kebanyakan kamera digital moden hari ini dilengkapi keupayaan zum yang memadai untuk tujuan itu.
Langkah pertama boleh dimulakan dengan pemilihan lokasi yang menyediakan peluang untuk merakam kepelbagaian aksi serangga tersebut. Kunjungan ke taman bunga pada waktu pagi adalah keputusan terbaik.
Sebagai makhluk halus dan sentiasa bergerak, cabaran mendapatkan gambar yang jelas dan tajam mungkin akan menguji kemahiran fotografi anda.
Untuk imej yang berkualiti, kepantasan pengatup boleh ditetapkan pada kelajuan 1/1000 atau lebih (pada hari terang) bagi mengurangkan kekaburan akibat pergerakan subjek atau tempat hinggapnya.
Selain itu, kekaburan yang mungkin berlaku ekoran penggunaan zum secara maksimum juga boleh dikurangkan melalui penggunaan tripod.
Bagi pengguna lensa makro atau zum, titik fokus yang diletakkan pada bahagian mata atau kepala rama-rama dapat memastikan hampir keseluruhan subjek berada dalam fokus.
Pada bukaan pengatup yang disyorkan iaitu antara (f2.8 hingga f5.6), rakam seberapa banyak gambar apabila subjek hinggap pada bunga kegemarannya.

Fahami Leading Line


GARISAN penunjuk atau leading line adalah salah satu daripada 'bahasa-bahasa' penting yang harus difahami di dalam seni fotografi.
Sebagai asas dalam prinsip komposisi, teknik ini merujuk kepada penggubahan sebarang bentuk, garis atau liku yang membentuk arah tumpu terhadap subjek di dalam gambar.
Idea komposisi ini sebenarnya amat berkait rapat dengan sifat semula jadi pandangan mata manusia yang dipengaruhi oleh bentuk-bentuk menarik dan kreatif.
Contoh penggunaan garisan penunjuk di dalam seni fotografi termasuk deretan pokok, batu-batu di tepi pantai, aliran sungai, bayang-bayang dan pelbagai objek.
Penggunaan garisan penunjuk walaupun sangat bersifat subjektif dan halus memberikan impak yang kuat di dalam kandungan sesebuah gambar bahkan teknik yang sama telah digunakan di dalam seni lukisan sejak beratus tahun lalu.
Kekuatan teknik komposisi yang diguna pakai oleh jurufoto profesional ini boleh dilihat melalui keindahan karya-karya fotografi landskap terkenal seperti bangunan Taj Mahal, Tembok Besar China dan Jambatan Golden Gate.
Meskipun sering diaplikasikan pada genre landskap dan seni bina, kemahiran jurufoto memanfaatkan garisan penunjuk pasti berakhir dengan penghasilan karya-karya yang lebih menonjol dan kreatif.

Apr 15, 2013

Maggi Ketam Bandar Baru Bangi

 Gila Apa Semangkuk Maggie dengan seekor ketam berharga RM26 lebih...?


Bukan nak mengomen tapi ada la sikit perkara yang nak dikongsikan di sini selepas berapa lama dah tak buat posting spontan. Kali ni nak cerita pasal makan, makan maggie ketam. Trend baru la kan sekarang makanan pelik-pelik, tak lebih daripada gimik. 

Ya, sekarang zaman hype, zaman pop dan zaman gimik. So semua benda nak digimikkan termasuklah makanan...Tak dinafikan unsur gimik sangat berjaya dalam promosi.  Mungkin atas sebab tu lah kita lihat McD cukup tergugat dengan burger bakar. 

Ok kita tolak tepi burger bakar yang sememangnya sedap di Seksyen 7 Bandar Baru Bangi. Sekarang balik cerita pada Maggie Ketam, baru-baru ni aku ke restoran yang terletak beberapa jengkal dari kedai burger bakar tu selepas terpanggil dengan gambar semangkuk Maggie dan seekor ketam. Nampak memang sedap.

Pendekkan cerita selepas habis makan semangkuk maggie ketam dan sepinggan nasi pataya aku dapat bil berjumlah RM54. Gila mahal tapi selepas check betul-betul rupanya diaorang tersilap bil.

Bila sampai bil baru, harga lebihkurang RM34++. Dalam bil tu ada dinyatakan harga maggie ketam... teka berapa? Haha, percaya ke tak RM26.++ . Gila apa semangkuk Maggie yang ditambah ketam dijual pada harga macam tu. Rasanya empat ekor ketam di pasar baru RM20. Sedangkan dalam mangkuk aku ada seekor ketam kecut. 

Rasa? Nak kata sedap taklah sedap sangat tapi bolehlah makan sampai habis. Tapi rasa tak berbaloi bayar sebanyak tu untuk semangkuk Maggie yang kalo disedia sendiri mungkin tak lebih RM10
  
Maka dengan itu, itu adalah kali pertama dan terakhir aku jejak Anjung Selera Ikan Bakar tu.. Wasalam. Tiada niat jahat sekadar berkongsi kekejaman peniaga yang sekarang hanya tahu nak kaya cepat. Tiada hati perut.