Sep 30, 2010

Selaman Oktober

Stingray yang menghuni lokasi selam di D'Lagoon.
Agak mudah untuk ditemui (click untuk image lebih besar)

OKTOBER menandakan bulan penutup tirai aktiviti selam skuba di Semenanjung Malaysia. Tempoh sebulan yang tinggal menawarkan peluang akhir tahun bagi yang ingin melepaskan gian sebelum musim tengkujuh bermula.

Ini kerana menjelang November, pulau-pulau di sebelah Pantai Timur akan ditutup di mana penyelam perlu menunggu selama lebih empat bulan sebelum resort dan calet kembali beroperasi pada Mac berikutnya.

Hakikatnya, tidak ramai yang masuk ke pulau di antara Oktober hingga November. Biasanya ketika itu, pantai berpasir putih dan halus seperti di Pulau Perhentian, Redang dan Tioman hanya dipenuhi pelancong asing.

Hal ini berlaku kerana ramai beranggapan bahawa laut sudah mula bergelora dan agak merbahaya untuk perjalanan menaiki bot. Padahal musim tengkujuh di pantai timur hanya bermula pada November.

Jika anda salah seorang daripada mereka yang masih belum berpuas hati melihat keindahan dasar laut pada tahun ini, bulan selam terakhir itu tidak harus dilepaskan.
Bukan itu sahaja, selaman pada bulan itu juga mungkin menjadi selaman terbaik pada tahun ini kerana air laut berada pada tahap paling jernih.

Tempoh pertukaran sebelum musim tengkujuh di Pantai Timur dikatakan memberi kejernihan air yang luar biasa. Bagi penyelam, jarak penglihatan antara 20 hingga 30 meter bukan sesuatu yang mudah diperolehi.

Ia bukan sekadar omongan tetapi penulis sendiri pernah menyaksikan kejernihan seperti itu semasa menyelam di Pulau Perhentian Kecil, Terengganu, pertengahan tahun lalu.

Lebih bernasib baik, penulis baru-baru ini menyaksikan sekali lagi kejernihan air laut di dua lokasi selam di Pulau Perhentian semasa turun di dua lokasi iaitu D'Lagoon dan Sugar Wreck.

Begitulah laut, tiada yang dapat menentukan nasib di tangan sendiri. Ramalan dan panduan hanya dibuat berdasarkan petanda dan kebiasaan. Bagi orang-orang pulau, kejernihan air pada bulan Oktober sememangnya sudah lama diketahui.

Kejernihan air yang juga dinikmati oleh para penyelam snorkel

Walaupun jinak, Moray Eel juga berpotensi untuk menyerang manusia.

Birgit Weber, 43, yang berpengalaman menyelam lebih daripada 10 tahun di Pulau Perhentian berkongsi pendapat yang sama semasa ditemui di pusat selam Turtle Bay yang terletak di pantai Pasir Panjang, Perhentian Kecil.

Menurutnya, minggu-minggu terakhir sebelum musim tengkujuh adalah masa yang paling ditunggu-tunggu oleh penyelam setiap tahun.

"Pertukaran angin dan cuaca sebelum munculnya gelora laut biasanya datang bersama hadiah yang cukup istimewa.

"Ketika itu, penyelam boleh melihat kemeriahan terumbu karang yang bewarna-warni dengan biasan air laut yang berkilau-kilau,'' katanya.

Kejernihan bulanan

Sekumpulan ikan Barracuda yang ditemui di lokasi selam Sugar Wreck

Pada pertemuan itu, Birgit sempat berkongsi satu lagi tip untuk mendapatkan kejernihan terbaik bagi yang tidak berpeluang menyelam pada Oktober.

Katanya, peluang menyelam dengan jarak penglihatan paling jauh (jernih) boleh diperolehi pada setiap bulan, biasanya selepas kemunculan 'bulan baru' iaitu kira-kira dua minggu selepas bulan penuh.

"Jika bulan 'senyum' kepada kamu, maka kehadiran anda untuk menyelam tidak mengecewakan,'' ujarnya merujuk kepada bentuk bulan sabit.

Menyelam di Turtle Bay Divers


SEBAGAI salah satu daripada pusat selam terawal yang beroperasi di Pulau Perhentian, Turtle Bay Divers menjanjikan kepuasan kepada penyelam melalui pengalaman dan khidmat terbaik.

Dengan pengendalian enam Instructor dan enam Divemaster yang boleh bertutur dalam bahasa utama seperti Inggeris, Perancis dan Jerman, pusat selam ini mampu mengendalikan empat hingga lima sesi selaman setiap hari.

Selain kebersihan yang sentiasa terjaga rapi, pusat selam juga dilengkapi peralatan selam yang diselenggara dengan baik bagi memastikan keselamatan dan keselesaan pelanggan.

Di Turtle Bay Divers, pelanggan boleh melakukan empat selaman pertama pada harga RM70 (termasuk peralatan) dengan selaman selebihnya pada harga RM60 per selam.
Selaman bot, selaman kapal karam dan selaman malam dilakukan menggunakan bot-bot saiz sederhana yang memuatkan lapan hingga 10 penyelam.

Bagi yang bercadang untuk mendapatkan lesen selam laut terbuka (Open Water) pada musim depan, Turtle Bay Divers menawarkan pakej berharga bawah RM1,000
dalam masa tiga hingga empat hari.

Dari Kuala Lumpur, perjalanan bas ke jeti Kuala Besut boleh didapati setiap hari. Dari jeti, bot ke Pulau Perhentian Kecil (pergi-balik) selama 40 minit berharga RM70 tidak termasuk yuran Taman Laut berharga RM5.

Harga yang ditawarkan bergantung kepada pilihan tempat penginapan antaranya Panorama, Bubu Resort, Rock Garden, Bintang dan Mama's Place.

Maklumat lanjut mengenai operasi pusat selam ini boleh diperolehi dari laman web www.turtlebaydivers.com, menghubungi emel yaakub@tm.net.my atau talian 03-7803 3994.

Sep 28, 2010

TUSA Visualator


Add ImageRIMAS dengan pandangan terhad semasa menyaksikan keindahan dasar laut? Berbeza dengan kebanyakan topeng selam yang terdapat di pasaran, Tusa menampilkan model Visualator untuk penglihatan dipertingkatkan.

Topeng selam keluaran jenama besar dalam industri selam skuba itu menawarkan pandangan panorama luas yang membolehkan penyelam melihat dengan lebih selesa seperti di darat.
Visualator adalah topeng selam yang menggunakan bingkai tunggal dengan lensa saiz besar.

Bingkai tunggal bermaksud pandangan tidak lagi terhalang dengan rangka topeng yang biasanya terletak di antara mata kiri dan kanan. Ia dilengkapi dengan paras penyesuaian yang boleh dirapatkan pada tengah kepala untuk jarak yang lebih baik antara mata dengan lensa, sekali gus meningkatkan sudut penglihatan sebanyak 2.5 kali.

Produk yang boleh didapati dalam pilihan warna biru, hitam, kuning, merah dan perak itu bagaimanapun lebih sesuai untuk penyelam berkepala besar.

BAGI mereka yang menggemari aktiviti lasak dan ingin menguji semangat pertandingan, perlumbaan Genting Trailblazer 2010 yang bakal berlangsung pada 30 dan 31 Oktober ini adalah jawapannya. Seperti tahun-tahun lalu, perlumbaan yang akan diadakan di hutan Awana Genting Golf & Country Resort, Genting Highlands itu pasti menjanjikan cabaran fizikal dan mental kepada peserta.

Buat pertama kalinya, pada tahun ini penganjur mengumumkan penutupan penyertaan lebih awal bagi Kategori Adventure ekoran sambutan yang begitu menggalakkan. Namun acara yang masuk tahun keenam itu tetap menjanjikan lebih peluang kepada peminat lumba lasak di negara ini melalui pengenalan kategori terbaru iaitu merentas desa atau Cross Country, seperti yang dipraktikkan dalam larian rentas desa antarabangsa.

Ujian ketahanan fizikal dan mental secara solo merentas desa di hutan hujan tertua itu akan dilepaskan pada hari Sabtu 30 Oktober. Larian tanpa halangan itu melibatkan jarak 12 kilometer (km) bagi lelaki manakala 8 km bagi wanita.

Untuk larian merentas desa sahaja, hadiah wang tunai berjumlah lebih RM20,000 ditawarkan kepada pemenang bagi enam kategori berbeza iaitu Lelaki Terbuka, Wanita Terbuka, Lelaki Junior, Wanita Junior, Lelaki Veteran dan Wanita Veteran. Habuan lain termasuk trofi dan hadiah iringan sumbangan penaja.


Peserta boleh memilih pakej penyertaan berharga RM108 (larian dan sarapan pagi) atau mendapatkan pakej lebih selesa pada harga RM318. Pakej kedua itu diserta penginapan, sarapan dan tambahan RM30 dikenakan untuk makan malam.

Sementara itu, seramai 1,000 peserta (500 pasukan) akan berentap di dalam kategori Adventure pada hari Ahad 31 Oktober. Seperti tahun lalu, saingan dijangka semakin sengit dengan penyertaan atlet-atlet dalam dan luar negara. Genting Trailblazer 2010 yang dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) sekali lagi menuruskan usaha pemeliharaan alam menerusi acara sukan tanpa sisa buangan.

Usaha itu merupakan sebahagian daripada komitmen Kumpulan Genting dalam usaha memupuk kesedaran orang ramai tentang pemeliharaan alam, khususnya flora dan fauna.
Acara kali ini ditaja oleh Nestle (Milo), Brooks, Perskindol, 100 PLUS, SONY Walkman, Celebrity Fitness, ING, Red Bull, Coleman, Suunto, Deuter, Spritzer, PowerBar, ADL dan Bootcamp.

Sep 25, 2010

Home Special Part II


click for larger image

Slow speed captured of unknown tree in the river beside Crystal Mosque, Kuala Terengganu.
Mosque not lighted by any light, so no mosque photo was taken that night.

Sep 18, 2010

Home Special

BIRDS are beautiful creatures that always entertain us with their behaviors and bright feathers. And photographing birds is for sure a fun thing to do (not with limited lens capacity). Last Hari Raya I brought home my new Canon EF-S 18-200mm, without really knowing what to shoot at the first place. By the way, this is not the real equipment for birder to shoot birds, this is only my trial-n-error attempt. :)

My house is a typical Malay kampung house. Surrounded by farm and bushes with lot of birds. But now, population has decreased. Not as many as I saw them when I was a child. About 12 year ago, a group of hornbill is just a normal sight, it can be seen almost every day...resting high on the coconut tree then sometimes jumping down to rambutan's branches. But now, what locals called a Burung Kelekeng is one hard sight, only left some small fella mingling around house.

Seating on the front pouch with my cigarette lighted, I spot some species that can't really recall their names. After my late noon cigarette, I still can't figure out exactly their names. But what I do is try to sneak and spy their favourite location. So then, I wait and start shooting.

This is permanent resident at the back of my kitchen. Looking out through the window with 200mm focal length, I still couldn't get close (maybe I have to sell my car to get proper lens). Anyways, Canon 18-200mm Image Stabilization works well, this picture show 100 percent crop from Adobe Photoshop.

Couple of days later, I recall it's name as Murai Gila (sorry I don't have scientific name). Gila which means crazy maybe refer to it's way of flying. Flying short and fast, circling in a small area and fly low from the land. No other birds fly like them.Going in crazy direction. Besides Murai Gila, there are other types of Murai, like Murai Kampung (black and white) and Murai Cherang (brown chest)-producing beautiful sounds.

Murai Gila are smaller size compare to Murai Kampung. As days passed, one thing I noticed is that their playing time is between 3.30pm to 5pm. Seen in a couple, flying and chasing each other. Always seen spreading it's tail (peacock style) and wing quite often.

Click for bigger image, cloudy white at the bottom frame is a window's mirror

This is different species called Merbok, in Terengganu it's called Ngobok. Merbok favourite food is banana.

The long tail and red eyes Kerak Nasi

This is one hard to see. I was lucky on my 2nd day of photographing birds from my window to spot this 'biggest resident' on the rambutan tree. Kerak Nasi however not easy to photograph, their like to hide in crowded branches, and move steadily slow. Never know it's relationship with rice anyway.


Essential lens for trip traveler. Light and great coverage as wide as 18mm to 200mm.

A compact one-lens-does-it-all solution is ideal for many travel needs. The Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS Lens' arrival was timed well with some of my own travel plans with great focal length as the big attraction for this lens.
Also nice is the Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS Lens' size and weight. It is not as light as the Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Lens, but similar to many other mid-range zooms.

ModelWeightDimensions w/o HoodFilterYear
Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM Lens16.8 oz(475g)3.3 x 3.8"(84 x 97mm)77mm2003
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens22.8 oz(645g)3.3 x 4.4"(84 x 111mm)77mm2006
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM Lens16.8 oz(475g)3.1 x 3.6"(79 x 92mm)67mm2004
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Lens7.1 oz(200g)2.7 x 2.8"(69 x 70mm)58mm2007
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS Lens21.0 oz(595g)3.1 x 4"(79 x 102mm)72mm2008
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM Lens19.1 oz(540g)3.1 x 3.8"(78 x 97mm)72mm1998
Canon EF 28-200mm f/3.5-5.6 USM Lens17.6 oz(500g)3.1 x 3.5"(78 x 90mm)72mm2000
Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM Lens59.0 oz(1670g)3.6 x 7.6"(92 x 194mm)77mm2004
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens13.8 oz(390g)2.8 x 4.3"(70 x 108mm)58mm2007

Sep 17, 2010

Fahami fungsi Live View


SATU daripada kehebatan terawal yang dibina pada kamera digital adalah fungsi Preview yang membolehkan gambar dilihat sejurus selepas ia dirakamkan. Tidak lama selepas itu, satu lagi ciri-ciri penting diperkenalkan, fungsi Live View.

Pada tahun 2000, Canon menjadi pengeluar kamera pertama yang menawarkan fungsi Live View dengan kawalan aktif melalui model PowerShot G1.

Paparan imej bergerak mengikut masa sebenar (real time) itu menjadi antara fungsi terpenting dalam perkembangan pengimejan moden.

Ciri-cirinya membantu rakaman gambar dilakukan dengan lebih mudah sehinggakan teknologi yang digunakan pada kamera kompak itu dipindahkan pada kebanyakan kamera lensa refleks tunggal digital (DSLR).

Hakikatnya pada masa kini masih ramai di kalangan pengguna-pengguna DSLR yang tidak memanfaatkan sepenuhnya fungsi itu.

Walhal dalam keadaan-keadaan tertentu, penggunaan Live View terbukti menghasilkan gambar dengan lebih mudah dan lebih baik. Berikut disenaraikan beberapa kondisi dan kelebihan penggunaan Live View.

Sudut rakaman luar biasa

Pertama sekali, Live View memberi lebih kebebasan kepada pengguna untuk melihat subjek pada skrin LCD di belakang kamera tanpa perlu menilik dan mengendap pada lubang pandangan (viewfinder).

Di kalangan mereka yang serius dalam seni fotografi, fungsi Live View dikatakan memberi keupayaan kepada jurugambar untuk merakam dari sudut-sudut yang mustahil dilakukan sebelum itu.

Misalnya, seseorang jurugambar tidak perlu lagi mencium tanah untuk mendapatkan gambar pohon cendawan kecil yang tersembunyi di celah rumput. Dalam kata lain, pengguna hanya perlu tahu meletakkan kamera pada tempat yang betul.

Tambahan pula, sudut rakaman memainkan peranan penting dalam menentukan sesuatu gambar itu baik atau sebaliknya.

Bahkan undang-undang fotografi juga tidak membenarkan rakaman daripada paras mata semata-mata. Gambar daripada sudut yang berbeza mampu menghasilkan impak yang lebih dramatik.

Paparan Live View juga memaparkan imej yang mahu dirakam tampak lebih besar pada skrin LCD. Selain itu, Live View juga menyediakan garisan sebagai panduan untuk rakaman gambar tidak senget dan condong terutama untuk rakaman landskap.

Penggunaan tripod

Fungsi Live View yang disiarkan pada skrin beresolusi tinggi juga membantu rakaman ketika menggunakan tripod menjadi lebih baik.

Untuk rakaman pemandangan bandar di waktu malam misalnya, warna dan kecerahan pada skrin memberi gambaran penyelarasan yang diperlu dilakukan.

Selain itu, kombinasi tripod dengan Live View juga amat berkesan untuk aktiviti malam dan ketika menggunakan lensa zoom. Pada waktu malam pula, paparan imej boleh dicerahkan mengikuti kesesuaian mata pengguna.

Fungsi penting lain termasuk pemfokusan lebih tepat yang memberi kelebihan kepada penggemar fotografi makro (bunga, serangga dan benda-benda halus).

Fungsi pembesaran imej semasa pemfokusan auto (AF) memberikan lima hingga 10 kali pembesaran subjek dengan hanya menekan butang kunci AF / AE (+).

Selain imej yang benar-benar tepat, paparan graf gambar (histogram) membantu pengguna mendapat dedahan (exposure) paling tepat.

Canon menawarkan fungsi Live View pada semua DSLR, bermula dengan model permulaan Canon 1000D yang dijual pada harga kira-kira RM1,800.

Pilihan kamera Canon yang dilengkapi fungsi Live View termasuk 40D, 50D, 60D, 450D, 500D, 550D, 1D Mark III, 1Ds Mark III, 5D Mark II, 7D, 1D Mark IV.

Sep 3, 2010

Safari Tioman - Liveonboard Diving

SELAM skuba tergolong antara hobi paling mahal jika diambil kira perbelanjaan membeli peralatan, sewa dan kos percutian untuk sampai ke destinasi.
Ia menjanjikan pengalaman yang menakjubkan namun bukan sesuatu yang boleh dilakukan sekerap aktiviti lain.

Itulah realiti selam skuba. Bahkan di kalangan mereka yang sudah lama menceburi aktiviti itu ramai yang mengehadkan kekerapan menyelam apatah lagi jika tempoh cuti yang ada terlalu singkat.

Apabila berkesempatan, peluang yang ada akan dimanfaatkan sepenuhnya dengan melakukan selaman sebanyak mungkin. Tetapi pada harga RM70 hingga RM100 untuk setiap selaman, kos yang ditanggung penyelam masih agak membebankan poket.

Jadi apakah pilihan yang ada untuk menyelam lebih 'lama' dengan harga yang berpatutan? Pakej selaman dari atas kapal atau liveaboard adalah pilihan yang tepat untuk lebih kepuasan.

Bagi yang sanggup mengenepikan keindahan dan kemeriahan kehidupan di pantai (penginapan di pulau), pakej selam beserta penginapan di atas bot itu menjanjikan kelebihan yang tersendiri.

Gaya hidup skuba yang popular di negara seperti Indonesia, Thailand dan Filipina itu kini antara perkhidmatan yang semakin mendapat sambutan di beberapa pulau negara ini seperti Sipadan, Mabul, Redang, Tioman dan Tenggol.

Saya baru-baru ini mengikuti pengalaman menyelam dari kapal The Black Pearl melalui jemputan Mentari Scuba selaku pengelola pakej Safari Tioman -pakej menyelam di tiga pulau sekitar perairan Pahang dan Johor iaitu Tioman, Dayang dan Aur.

Penulis tiba di atas kapal yang berpengkalan di jeti Tanjung Gemok, Pahang seawal pukul 1 pagi. Pengurus Mentari Scuba, Arbani Mat yang mesra dengan panggilan Kapten Ben tanpa membuang masa menunjukkan kepada saya bilik penginapan selama tiga hari dua malam di dek sebelah atas.

Di atas kapal berukuran kira-kira 30 meter panjang itu, bekas pesara tentera itu dibantu pengendali trip, Fazidah Fakhrudin manakala tugas pengemudian bot dilakukan oleh Abang Joe.

Di dalam kegelapan awal pagi itu, Black Pearl yang dinaiki bersama kumpulan penyelam dari Kuala Lumpur meninggalkan jeti Tanjong Gemuk menuju ke perairan Teluk Mahkota (Tioman). Lambungan badan kapal yang menghempas permukaan laut itu sesekali mengganggu keselesaan tidur di dalam kabin.

Keesokan paginya kami bangkit di tengah-tengah laut dengan pemandangan firus biru yang diselangi pantulan cahaya matahari di permukaan laut. Sarapan pagi ketika matahari terbit itu dinikmati dalam suasana hening bersama penyelam yang masih belum mengenali satu sama lain.

"Buat seperti rumah sendiri. Ambil seberapa banyak masa yang diperlukan. Anda boleh menyelam pada bila-bila masa kerana tiada had selaman di atas Black Pearl,'' ujar Kapten Ben membuka bicara.
Aktiviti bebas selepas puas menyelam

Labas menjadi lokasi selam pertama pada pagi itu. Dasar laut yang dihiasi landskap berbatu dan berbentuk gua di situ cukup menarik sebagai 'pembuka selera' kami. Seperti kebiasaannya, selaman pertama digunakan untuk membiasakan semula dengan teknik apungan serta memastikan peralatan yang digunakan berfungsi dengan baik.

Pada hari pertama kami sudah melakukan tiga selaman. Sememangnya itulah kelebihan liveaboard, untuk melakukan selaman sebanyak mungkin. Selaman tanpa had menjadikan pakej berharga RM800 itu lebih bernilai berbanding pakej yang ditawarkan di darat jika mengambil kira kos penginapan, makan minum dan tambang feri pemindahan.

Namun begitu, kehidupan di tengah-tengah laut itu bukannya sesuai untuk semua. Bagi yang tidak tahan dibuai gelombang, pengalaman pertama mengikuti liveaboard pasti tidak begitu menyeronokkan. Rasa mual dan muntah adalah perkara biasa pada hari pertama. Itulah yang dialami penulis semasa menyelam di Pulau Komodo, Indonesia, pada awal tahun lalu. Di atas Black Pearl, masalah itu tidak lagi berlaku.

Selain itu, penyelam juga harus berwaspada kerana kekerapan turun ke dasar laut kadang-kala boleh menyebabkan penyelam leka sehingga mengabaikan keselamatan diri. Misalnya, waktu selang antara setiap selaman perlu diawasi bagi mengelak penyakit nyahmampatan (DCS) dan jangan sesekali turun tanpa peralatan yang lengkap.

Keistimewaan lain liveaboard termasuk kepuasan menyelam di lokasi yang jauh dan jarang dikunjungi pengendali pusat selam di darat. Dengan 'resort terapung' itu, penyelam boleh berpindah dari satu lokasi ke lokasi yang lain pada bila-bila masa mengikut persetujuan ramai.


Di atas kapal penyelam juga tidak perlu bersusah-payah mengusung tangki udara dan berjalan menyusuri pantai (pusat selam darat) kerana semua peralatan disediakan dengan lengkap dan teratur di atas bot. Pendek kata, penyelam hanya perlu mengeluarkan kelengkapan skuba mereka sekali sahaja daripada selaman pertama hingga selaman terakhir.

Cuma pada trip baru-baru ini, kami tidak bernasib baik kerana tidak berkesempatan melawat lokasi selam di sekitar Pulau Dayang dan Aur (seperti dijanjikan) ekoran kerosakan alat pemampat udara yang digunakan untuk mengisi tangki selam.

Jika kerosakan tidak berlaku, Black Pearl sepatutnya membawa kumpulan penyelam dari Kuala Lumpur, Johor dan Thailand itu ke lokasi-lokasi terbaik sebelum pakej Safari Tioman itu berakhir di jeti Tanjung Gemok. Namun lokasi ganti seperti Golden Reef, Tiger Reef dan Chebeh di sekitar Tioman sudah cukup untuk mengubat hati. Apatah lagi dengan keenakan makanan laut yang dihidang setiap hari.

Sementara itu, Kapten Ben berkata, pakej yang diperkenalkan sejak setahun lalu itu semakin mendapat sambutan khususnya di kalangan penyelam-penyelam berpengalaman dan mereka yang 'serius' dalam aktiviti selam skuba. Cuma penyelam perlu membawa peralatan menyelam sendiri kerana tiada perkhidmatan sewa disediakan di atas kapal.

"Dari segi keselamatan semasa menyelam kami mempunyai beberapa orang divemaster yang mengawasi setiap selaman,'' katanya yang menganjurkan trip itu pada setiap hujung minggu.

Salah seorang penyelam yang mengikuti pakej itu adalah pelakon terkenal, Zul Huzaimy Markuzi. Divemaster berusia 31 tahun itu merupakan antara penyelam yang menggemari gaya hidup liveaboard.

Zul Huzaimy berkata, menyelam dari bot memberi lebih kepuasan terutama bagi mereka yang mempunyai jadual kerja yang sibuk kerana tempoh yang singkat dapat dimanfaatkan sepenuhnya untuk menyelam.

"Kesibukan penggambaran mengehadkan waktu untuk saya tinggal lama di pulau. Boleh dikatakan setiap bulan saya akan mengikuti pakej liveaboard yang ada di pulau-pulau negara ini.

"Tidak dinafikan suasana jauh lebih meriah bagi yang menginap di pantai tetapi berlabuh di tengah-tengah laut seperti ini juga mempunyai keindahan yang tersendiri,'' ujarnya yang menceburi aktiviti itu sejak tiga tahun lalu.

Maklumat lanjut mengenai pengalaman liveaboard boleh diperolehi dengan menghubungi Arbani Mat di talian 013-380 1331 atau emel kepada kaptben@mentariscuba.com.


Bro rebreather dari Kembara Station.